Zonnepanelen zijn populair. Het is een goede vorm van groene energie en je ziet ze steeds vaker terug op de daken van je familie, vriendin of buren. De kosten van zonnepanelen nemen ook steeds verder af. Doordat het product bekender is en er efficiënter geproduceerd kan worden is het voor vele huishoudens inmiddels betaalbaar om zonnepanelen te plaatsen. In dit artikel noemen we de 8 grootste voordelen van het hebben van zonnepanelen. Als je nog niet overtuigd was of je zonnepanelen aan zou moeten schaffen helpt dit artikel je wellicht over de streep.

Voordelen zonnepanelen

1. Lagere energiekosten

Met zonnepanelen wek je elektriciteit op. Je bent dus niet meer volledig afhankelijk van je energieleverancier. In de zomer kun je zelfs je volledige huishouden van eigen opgewekte stroom voorzien. Dit scheelt behoorlijk in de kosten. Sommige huishoudens met zonnepanelen besparen ruim 1.000 euro per jaar met eigen stroom.

2. Minder CO2 uitstoot

Zonne-energie is schone energies. Er komt bij het opwekken geen CO2 vrij. Per jaar bespaar je ongeveer 60 kg CO2 per 1 vierkante meter zonnepaneel.

3. Woning stijgt in waarde

Je investeert in de duurzaamheid van je woning. Je energielabel gaat omhoog. Hiermee stijgt de waarde van je huis. Een eventuele koper hoeft de investering in het verduurzamen van de woning niet meer te doen en kan gelijk profiteren van eigen opgewekte stroom.

4. Subsidie

Op dit moment is er geen subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen. Wel kun je de BTW terugkrijgen wat eigenlijk een korting is van 21%. Een mooi bedrag! Het zou kunnen zijn dat de gemeente waar je in woont wel een eigen subsidie heeft. Vraag dit voor de zekerheid even na bij je gemeente.

5. Duurzame bron

Je hebt de zon nodig om energie op te wekken. Deze is altijd aanwezig, ook in de winter. Je maakt dus geen gebruik van fossiele brandstoffen.

6. Salderen

Ongebruikte energie kun je salderen. Dit kan je terug leveren aan het net en daar krijg je een vergoeding voor. Dit kan je dus naast een lagere energierekening ook nog geld opleveren.

7. Lange levensduur

Zonnepanelen gaan lang mee. In sommige gevallen kan het wel 25 jaar zijn werk blijven doen. Veelal heb je zonnepanelen al terugverdient binnen 5 tot 7 jaar. Daarna is alles pure winst.

8. Weinig onderhoud

Zonnepanelen vergen weinig onderhoud. Het enige onderhoud dat ze af en toe nodig hebben is een goede regenbui. Het is belangrijk dat ze wel schoon blijven zodat ze zo veel mogelijk zon kunnen opvangen. Voor een optimaal rendement is het wel raadzaam om de zonnepanelen te controleren op eventueel vuil of beschadigingen.

Zonnepanelen prijzen vergelijken