Bijna 14 jaar na de beurscrash van 1987 vindt een soortgelijke gebeurtenis plaats op de cryptomarkt. De prijzen van cryptocurrency dalen snel. Dit veroorzaakt angst bij gebruikers en beleggers. Een aantal bedrijven kampt met financiële problemen. Er zijn tekenen dat deze firma’s aan riskantere financiële weddenschappen zijn blootgesteld dan eerder bekend was.
Veel cryptobedrijven hebben te veel geld in virtuele valuta’s gestoken. De prijs van bitcoin is gekelderd tot nieuwe dieptepunten, waarbij sommige handelaren het vergelijken met het begin van de financiële crisis van 2008. De crash heeft ook gevolgen voor de economie.
Wat is de oorzaak van deze crypto crash?
De crash is het gevolg van een liquiditeitscrisis. Deze wordt veroorzaakt door een onbalans in de wereldhandel. De goudstandaard hielp in de jaren dertig een economische neergang te voorkomen, maar creëerde ook een onevenwicht in de handel. Daardoor werd de Grote Depressie verergerd.
Een andere reden voor de cryptocrash is het verbod van China. China verbiedt cryptomijnbouw en -handel, en het verbod zal naar verwachting grote gevolgen hebben voor de cryptocurrency markt. Bovendien zou een verbod op gecentraliseerde cryptohandel de levensvatbaarheid van de cryptocurrency markt op lange termijn kunnen aantasten. China is de grootste markt voor crypto, met een market cap van ongeveer 900 miljard dollar.
Consequenties voor grote crypto partijen
De crash heeft ook gevolgen gehad voor de cryptomunt Solana. Solana was de postermunt voor de cryptotoekomst. Het werd gesteund door FTX CEO Sam Bankman-Fried. FTX was de op één na grootste crypto-beurs ter wereld. FTX bevindt zich in een bankrun situatie sinds het op 6 november implodeerde. Het bedrijf heeft een schuld van miljarden dollars aan schuldeisers en heeft zijn eigen FTT-token verkocht. Zijn nieuwe CEO zei zaterdag dat FTX probeert zijn wereldwijde imperium te verkopen of te herstructureren. Tijdens de crash bood FTX miljoenen dollars aan doorlopend krediet aan investeerders.
De cryptocrash is het gevolg van een liquiditeitscrisis. Net als aandelen, obligaties en andere risicovolle activa worden cryptobedrijven getroffen door inflatie en rente. Sommige financiële experts suggereren dat beleggers vermijden een te groot deel van hun portefeuille in cryptocurrencies te steken. De markt is ook getroffen door het feit dat een groot aantal cryptobedrijven faillissement heeft aangevraagd. Dit zal de levensvatbaarheid van de cryptomarkt op lange termijn negatief beïnvloeden.
Economische onzekerheid wordt doorgetrokken in crypto land
De cryptocrash is ook een gevolg van de economische onzekerheid die veroorzaakt is door de Russische inval in Oekraïne. Deze economische onzekerheid is een belangrijke drijfveer geweest voor de pullback van risicovolle activa. Het is ook de reden waarom een aantal cryptobedrijven faillissement heeft aangevraagd.
De crash kan nieuwe wendingen blijven nemen. Het laatste FTX faillissement heeft $190 miljard van de totale cryptomarktwaarde weggevaagd. De twee grootste cryptocurrencies naar marktkapitalisatie, bitcoin en ether, hebben enorme dalingen gezien. Bovendien is de cryptocurrency market cap gedaald van $3 biljoen naar $900 miljard. De cryptomarkt heeft een snelle daling doorgemaakt, die vooral hard aankomt bij beleggers die vorig jaar tijdens de bullrun kochten.