Het vinden van een goede notaris

Bij het kopen of verkopen van een woning krijg je te maken met een notaris. Je bent zelf vrij in de keuze welke notaris je gebruikt. In enkele gevallen staat de notaris al vast, bijvoorbeeld bij een nieuwbouwproject waar te voren afspraken zijn gemaakt met een notaris.

Bij de notaris regel je de overdracht van de woning. De notaris is belast met een aantal belangrijke zaken omtrent de woning. Zo onderzoekt hij of er nog bestaande leningen op de woning rusten of dat er bijzondere bepalingen of beperking gelden voor de woning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het recht van overpad.

Wat kost een notaris?

De kosten van een notaris lopen zeer uiteen. Er is geen standaard bedrag vastgesteld voor de overdracht van een wnoning. Elke notaris hanteert zijn eigen tarief en elke situatie is natuurlijk anders. Bij het kopen van een bestaande woning heb je bijvoorbeeld een leveringsakte en een hypotheekakte nodig. Bij het kopen van een nieuwbouw woning heb je slechts een hypotheekakte nodig. De kosten voor een akte liggen normaal tussen de 200 – 600 euro. Het loont dus wel degelijk om rond te kijken en diverse offertes voor een notaris op te vragen.

Standaard advies

In een standaard situatie kun je het beste op zoek gaan naar de goedkoopste notaris. Als er geen haken en ogen aan een situatie kleven is het vrij standaard en eenvoudig te regelen. Is jouw situatie niet standaard dan kun je beter afgaan op de reputatie van een notaris. Goed advies kan vervelende gevolgen in de toekomst voorkomen. Ben je bijvoorbeeld ondernemer of lig je in een scheiding, dan is het verstandig om deskundig advies in te winnen en niet alleen naar de prijs van een notaris te kijken. Zorg dat je met de notaris alles goed bespreekt. Dit gaat je geld besparen in de toekomst in dit soort gevallen.

Extra kosten bij een bestaande woning

Bij een bestaande woning betaal je extra kosten. Denk hierbij aan 2% overdrachtsbelasting over de koopsom, een deel van de voorgeschoten gemeentelijke lasten, eventuele kosten van een aankoopmakelaar en advieskosten van de hypotheekadviseur.

Prijs vergelijken loont

Het vergelijken van verschillende notaris prijzen is verstandig om te doen. De meeste notarissen zetten hun tarieven niet op de website. Vraag daarom vooral een aantal offertes op bij verschillende notarissen. Kijk ook goed welke kosten zijn inbegrepen in het tarief. Kijk bij de kosten bijvoorbeeld of de inschrijving van hypotheek is inbegrepen, de identificatie- en onderzoekkosten, BTW, administratiekosten etc. Via onze notaris pagina kun je vrijblijvend tot 5 offertes opvragen om te vergelijken. Bij het opvragen van meerdere offertes zie je al snel dat er honderden euro’s verschil zit tussen de notarissen.