Waterontharder

Waterontharder2019-04-01T14:34:52+02:00
Waterontharder

Met een waterontharder verminder je de hardheid van het water. Dit noemen we waterontharding. De hardheid van het water wordt bepaald door aanwezige calcium- en magenesiumionen. Een waterontharder laat bindt deze ionen en laat ze neerslaan / bezinken. Een waterontharder kan de ionen ook vervangen door een andere stof, zoals natrium. Door een waterontharder te installeren haal je ongewenste stoffen uit het drinkwater. Het harde water wordt omgezet naar zacht water met een lager kalkgehalte. We maken een onderscheid tussen mechanische en elektronische waterontharders. Op deze pagina lees je er meer over.

Ontvang geheel vrijblijvend de beste prijs

Waterontharder werking

De mechanische of hydraulische waterontharder werkt op waterdruk. Dit houdt in dat er geen bijkomende verbruikskosten aanwezig zijn. Nadat een bepaalde hoeveelheid water is verbruikt vindt het regeneratieproces plaats. Bij een elektronische waterontharder heb je te maken met bijkomende energiekosten. Dit type waterontharder heeft een elektronisch besturingssysteem waarmee de water spoelingen kunnen worden afgestemd op het waterverbruik.

Een waterontharder wordt geinstalleerd aan het begin van de waterleiding. Daarnaast heb je een ionenwisselaar nodig waar het water gespoeld word met zout. Het is belangrijk om de filters regelmatig te reinigen om de groei van bacterieen tegen te gaan. Vraag bij je installateur hoe je de waterontharder het beste kunt onderhouden. Hij kan je hier in adviseren.

Waterontharder kosten

De kosten van een waterontharder lopen erg uiteen. Je betaald het merendeel voor de waterontharder zelf, maar deze moet ook nog geïnstalleerd worden door een ervaren vakman. Het is dus verstandig om tarieven en service te vergelijken. Let goed op wat wel en wat niet bij de prijs inbegrepen is als je offertes opvraagt voor een waterontharder. Onder de kosten van een waterontharder valt ook het onderhoud. Je zult af en toe het zout moeten bijvullen en de waterontharder dient regelmatig gereinigd te worden. Op deze manier gaat de waterontharder ook stukken langer mee. De kosten van een waterontharder liggen normaal tussen de 1000 en 2000 euro. Het loont dus om te vergelijken en verschillende installateurs te vergelijken.

Kraan waterontharder

Waterontharder monteren

Het monteren van een waterontharder is voor de doe-het-zelver geen probleem. Maar voor een leek kun je dit beter uitbesteden aan een installateur. Normaal gesproken neemt dit 2 a 3 uur in beslag. De kosten voor een basis installatie liggen normaal zo rond de 200 euro. De installateur kan ook gelijk de waterhardheid meten na montage van de waterontharder.

Waterontharder voordelen

Een waterontharder brengt je veel voordelen. Het is de investering meer dan waard. Als je in een gebied woont met hard water, dan weet je ongetwijfeld wat de nadelen hiervan zijn. Je apparaten hebben vaker onderhoud nodig. Denk hierbij aan het moeten ontkalken van je luxe koffieapparaat. Of de strijd tegen de kalkaanslag in de badkamer. Wat veel mensen zich ook niet realiseren is dat door kalkaanslag je energierekening ook hoger uitvalt. Je verwarmingssysteem werkt namelijk minder effectief als de verwarmingselementen aangeslagen zijn met kalk. Hieronder zetten wij nog eens alle voordelen van een waterontharder naast elkaar.

  • Tot 20% energie besparen

  • Minder onderhoudskosten

  • Verminderde eczeemklachten

  • Minder tot geen kalkaanslag meer

  • Verlengde levensduur kranen, douchekoppen

Ontvang vrijblijvend een scherpe offerte

Ben je geïnteresseerd in een waterontharder en wil je meer weten of dit ook wat voor jouw woning is? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang geheel vrijblijvend tot wel 4 aanbiedingen van installateurs bij jou uit de buurt. Zodra je waterontharder is geïnstalleerd is het handig om een watertest te doen. Dit kun je doen met een waterstrip en hiermee meet je de nieuwe kwaliteit van het water. Vraag dit na aan je installateur.

Recente artikelen omtrent waterontharder