Zonnepanelen

Zonnepanelen2019-08-20T11:54:37+02:00
Zonnepanelen

De energiekosten zitten in een stijgende lijn. Je vraagt je af of dit het juiste moment is om zonnepanelen aan te schaffen. Je bent niet voor niks op deze pagina terecht gekomen. Het is inderdaad een goed moment om je te verdiepen in het aanschaffen van zonnepanelen. Hier komt bij dat de prijzen van zonnepanelen al jaren aan het dalen zijn doordat het op steeds grotere schaal wordt geproduceerd en ontwikkeld. Op deze pagina lees je meer over het rendement, de kosten en de verschillende soorten zonnepanelen.

Ontvang geheel vrijblijvend de beste prijs

Er bestaan veel misvattingen over zonnepanelen. Zo denkt men nog steeds dat het erg duur en bijna niet rendabel is om zonnepanelen te plaatsen. Dit is juist het tegenovergestelde. Het is hartstikke duurzaam en rendabel om zonnepanelen te plaatsen. Zonnepanelen gaan ook gerust 20 tot 25 jaar mee in tegenstelling tot de 10 jaar wat de gemiddelde Nederlander denkt. In een land als Nederland zijn zonnepanelen zeer goed te gebruiken om energie mee te genereren.

Zonnepanelen kosten

Over de kosten van zonnepanelen zijn nog veel onduidelijkheden. Vroeger waren zonnepanelen duur en konden maar weinig mensen zich veroorloven om zonnepanelen te plaatsen. Tegenwoordig is de ontwikkeling en techniek een stuk goedkoper dan vroeger. Dit komt mede door de grote vraag naar zonnepanelen. De productie is enorm toegenomen waardoor de prijs van zonnepanelen aardig omlaag is gegaan. Zonnepanelen zijn voor bijna alle huishoudens tegenwoordig interessant.

Zonnepanelen kosten

Rekenvoorbeeld investering zonnepanelen

Voor een systeem van 10 zonnepanelen met een totaal vermogen van 2.500 Wattpiek (Wp) betaal je nu ongeveer € 4.750. Bij deze berekening zijn de kosten voor een omvormer en de installatie hiervan al meegerekend. De kosten van zonnepanelen zijn natuurlijk wel afhankelijk van het energieverbruik. Een gemiddeld huishouden met twee personen verbruikt 3.400 kiloWattuur (kWh) per jaar aan energie. Om dit op te kunnen vangen met zonnepanelen heb je een systeem nodig dat minimaal 4.000 Wp genereert. Dit kunnen bijvoorbeeld 16 zonnepanelen zijn die ieders 250 Wp opbrengen. In dit voorbeeld ben je voor 16 zonnepanelen zo’n € 7500 kwijt inclusief omvormer en installatie.

De kosten van zonnepanelen liggen ook aan het soort zonnepaneel dat u laat plaatsen. Zo heb je de keuze uit monokristallijn panelen, polykristallijn pannelen of dunne film panelen. De monokristallijn en polykristallijn bestaan grotendeels uit kristallen. De duurdere variant is de monokristallijn maar deze brengt ook het hoogste rendement op. De verschillen in kosten en rendement worden overigens wel steeds kleiner. De dunne film zonnepanelen zijn minder populair. Dit komt omdat deze variant achterblijft in rendement. Ze zijn overigens wel goedkoper in de aanschaf. Vraag naar de verschillen in prijs en kwaliteit bij de vakspecialist die jou een aanbieding doet.

Zonnepanelen subsidie

Zonnepanelen subsidie

Veel mensen vragen zich af of er nog subsidie zit op het aanschaffen van zonnepanelen. Helaas is dit een tijd terug afgeschaft. Dit betekent echter niet dat je alle kosten zelf moet betalen. Bij de aanschaf van zonnepanelen mag je namelijk de BTW terug vragen. Dit heet de BTW teruggave regeling. In veel gevallen is deze regeling nog voordeliger dan de vroegere subsidie die op de aanschaf van zonnepanelen zat. Als je nu bijvoorbeeld een zonnepaneel systeem koopt van € 8.000 dan kun je dus 21% terug vragen van de belasting. Op deze manier kun je dus bijna € 1.400 terug vragen waardoor de investering een stuk minder is en je terugverdien-tijd gelijk een stuk eerder is.

BTW terugvorderen en gemeentelijke regelingen

Om de BTW terug te vorderen van de aanschaf van zonnepanelen hoef je geen ondernemer te zijn. Voor deze specifieke investering heeft de overheid er voor gekozen om ook particulieren de BTW terug te laten vragen. Dit gaat overigens niet vanzelf en zul je zelf moeten aanvragen, anders krijg je niks terug. Dit gaat als volgt in zijn werk:

De eerste stap is jezelf aanmelden als ‘ondernemer voor de BTW‘ Dit kan via het speciale formulier ‚opgaaf zonnepaneelhouders‘ (klik hier voor de link)

Als er verder geen onduidelijkheden zijn aan de kant van de belasting, ontvang je een BTW aangifte over het tijdvak waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft. Door de aangifte te doen vraag je de BTW terug. De belastingdienst stort dit vervolgens terug op het rekeningnummer dat je hebt doorgegeven. Veel installateurs van zonnepanelen bieden standaard aan om je hierbij te helpen. Informeer er naar bij je installateur. Let er wel op dat er een aanvraag wordt gedaan, anders krijg je de BTW niet terug.

Gemeentelijke regelingen

Vele gemeentes in Nederland hebben eigen zonnepaneel regelingen. Dit kun je checken op de site van energiesubsidiewijzer.nl. Ook zijn er gemeentes die leningen aanbieden aan huishoudens die zonnepanelen willen aanschaffen maar niet het geld hebben liggen om de investering in één keer te voldoen. Vraag naar de mogelijkheden bij jouw gemeente.

Zonnepanelen plat dak

Zonnepanelen plat dak

Zonnepanelen komen niet alleen op schuine daken voor. Ze zijn ook prima te installeren op platte daken. Met het juiste materiaal kunnen de zonnepanelen optimaal naar de zon worden gericht waardoor je het volledige rendenement uit je zonnepanelen haalt. Vaak brengen zonnepanelen op een plat dak meer op dan op een schuin dak. Dit heeft te maken met de perfecte richting van de zonnepanelen. Dit kan de installateur zelf instellen en op een schuin dak is niet mogelijk. Op deze manier haal je het maximale rendement uit je zonnepanelen.

Het installeren van zonnepanelen op een plat dak is iets duurder dan op een schuindak. Dit komt omdat er meer werk en meer materiaal voor nodig is. Hier tegenover staat dat de zonnepanelen veel beter zullen renderen aangezien de hellingsgraad en positie van de zonnepanelen kunnen worden geoptimaliseerd. Voor een vrijblijvende prijs op maat door installateurs bij jou uit de buurt, vul onderstaand formulier in en vergelijk.

Zonnepanelen terugverdientijd

Een veelgestelde vraag is; In hoeveel tijd verdien ik de investering in zonnepanelen terug? Dit zullen wij laten zien aan de hand van een eenvoudig rekenvoorbeeld:

Voorbeeld:

Je laat 13 zonnepanelen op het dak installeren. De kosten hiervoor zijn ongeveer € 5.000. Dit is inclusief BTW (ongeveer € 1.000) die je kunt terugvragen bij de belasting. Met 290 Wattpiek (Wp) per paneel is dit in totaal 3770 Wp. Elk jaar leveren deze zonnepanelen ongeveer 3400 kWh aan stroom. Bij een elektriciteitsprijs van € 0,23 per kWh is dat een jaarlijkse besparing van € 780. In deze berekening verdien je de zonnepanelen dus binnen 6 a 7 jaar terug. Vraag je de BTW terug van € 1.000 dan komt dit zelfs uit op 5 jaar terugverdien tijd. Aangezien zonnepanelen tegenwoordig 20 tot 25 jaar meegaan kun je er aardig op verdienen.

Dit is een rekenvoorbeeld. De prijzen van zonnepanelen lopen dusdanig uit een dat het verstandig is om een aantal offertes aan te vragen. Dit kun je via ons formulier onder aan deze pagina doen zodat je vrijblijvend tot 4 aanbiedingen krijgt van installateurs uit je buurt. Let bij het vergelijken wel op of de omvormer(s) en installatiekosten zijn inbegrepen.

Zonnepanelen plaatsen

Ontvang vrijblijvend een scherpe offerte

Ben je geïnteresseerd wat zonnepanelen jou op kunnen leveren en wat de initiële investering hiervoor is? Vraag dan geheel vrijblijvend tot 4 offertes aan via het formulier op deze pagina. Je ontvangt dan tot 4 aanbiedingen van installateurs uit jouw regio. Door het vergelijken van meerdere aanbieders vind je niet alleen de installateurs met de scherpste prijzen, maar kun je ook vergelijken welke werkzaamheden erbij in zitten. Dit is bij het plaatsen van zonnepanelen namelijk wel van belang.

Recente artikelen omtrent zonnepanelen